Zupa latem? Oczywiście, że tak!

Tym bardziej teraz kiedy warzywa mają smak

Taka zupa jest lekkostrawna  i nie zalega tyle w żołądku co kiełbasa z grilla lub burger  z frytkami. Dlatego doda Ci energii a nie ją zabierze.

Pamiętajcie, że nasz układ pokarmowy kocha ciepłe potrawy

Dbajcie o swoją śledzionę i jelita cały rok, tak by na jesień nie narzekać na choroby

Przepis na garnek zupy

Cukinia - 1 średnia sztuka

Kalafior - 1/2 lub 1 mała sztuka

Kalarepa 1 sztuka

Seler korzeniowy 1 mała sztuka

Cebula - 1 sztuka

Pietruszka, korzeń - 2 sztuki

Marchew - 2 sztuki

Masło klarowane - 2 łyżki i

Pietruszka i koperek x 1 pęczek

Przyprawy

Czas przygotowania: 40 minut

Bazą może być zwykły bulion warzywny. Sprawdza się on rewelacyjnie, jeśli mamy ochotę na np. krem z pieczonych warzyw. Upieczone warzywa zalewamy bulionem, miksujemy, zagotowujemy i gotowe!

Drugi sposób:

Cebulę  podsmażamy  na 1 łyżce masła klarowanego dosłownie minutę, a później dolewamy wodę i dusimy około 5 minut.

Następnie dolewamy  około 1 litr wody - koniecznie wrzątku.

Dorzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa i jeśli warzywa nie są przykryte, to możemy dodać jeszcze trochę  wody.

Dodajemy pół łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej, 4 szczypty pieprzu, 2 łyżeczki soli ziołowej, łyżkę majeranku, liść laurowy, łyżeczkę  lubczyku, łyżeczkę oregano

*Przyprawy są propozycją, możesz dodawać je według uznania.

*Podawaj   każdą porcję zupy z łyżką dobrego oleju roślinnego np.: oleju z ostropestu lub z rokitnika

*Jeśli jesteś bardzo głodna/głodny dodaj do zupy 2-3 łyżki kaszy, ryżu, lub komosy ryżowej