napisz lub zadzwoń do mnie, by umówić się na wizytę
zapraszam również na moje profile społecznościowe
Gabinety lekarskie
ul. Daszyńskiego 28
44-100 Gliwice
Preveneo
ul. Różana 15/1
40-045 Katowice
Tym bardziej teraz kiedy warzywa mają smak
Taka zupa jest lekkostrawna i nie zalega tyle w żołądku co kiełbasa z grilla lub burger z frytkami. Dlatego doda Ci energii a nie ją zabierze.
Pamiętajcie, że nasz układ pokarmowy kocha ciepłe potrawy
Dbajcie o swoją śledzionę i jelita cały rok, tak by na jesień nie narzekać na choroby
Przepis na garnek zupy
Cukinia - 1 średnia sztuka
Kalafior - 1/2 lub 1 mała sztuka
Kalarepa 1 sztuka
Seler korzeniowy 1 mała sztuka
Cebula - 1 sztuka
Pietruszka, korzeń - 2 sztuki
Marchew - 2 sztuki
Masło klarowane - 2 łyżki i
Pietruszka i koperek x 1 pęczek
Przyprawy
Czas przygotowania: 40 minut
Bazą może być zwykły bulion warzywny. Sprawdza się on rewelacyjnie, jeśli mamy ochotę na np. krem z pieczonych warzyw. Upieczone warzywa zalewamy bulionem, miksujemy, zagotowujemy i gotowe!
Drugi sposób:
Cebulę podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego dosłownie minutę, a później dolewamy wodę i dusimy około 5 minut.
Następnie dolewamy około 1 litr wody - koniecznie wrzątku.
Dorzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa i jeśli warzywa nie są przykryte, to możemy dodać jeszcze trochę wody.
Dodajemy pół łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej, 4 szczypty pieprzu, 2 łyżeczki soli ziołowej, łyżkę majeranku, liść laurowy, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę oregano
*Przyprawy są propozycją, możesz dodawać je według uznania.
*Podawaj każdą porcję zupy z łyżką dobrego oleju roślinnego np.: oleju z ostropestu lub z rokitnika
*Jeśli jesteś bardzo głodna/głodny dodaj do zupy 2-3 łyżki kaszy, ryżu, lub komosy ryżowej