napisz lub zadzwoń do mnie, by umówić się na wizytę
zapraszam również na moje profile społecznościowe
Gabinety lekarskie
ul. Daszyńskiego 28
44-100 Gliwice
Preveneo
ul. Różana 15/1
40-045 Katowice
Na temat zdrowego odżywiania krąży wiele mitów. Najwięcej złej sławy mają węglowodany. Trzeba pamiętać, że każdy organizm jest inny i nie dla każdego to samo będzie odpowiednie. Teoria dotycząca tego, że każdy chleb jest niezdrowy i tuczący nie jest wystarczającym argumentem do skreślenia tej pozycji z jadłospisu. Szkoda odmawiać sobie tej przyjemności!
Trzeba jedynie zwrócić uwagę na skład i z czego jest zrobiony dany bochenek. Mąka mące nierówna, ale o tym w innym poście. W tym przepisie proponuje mąkę orkiszową, która ma wiele minerałów, witamin i jest źródłem białka. Węglowodany złożone są pożywką dla naszych bakterii jelitowych. A kromka chleba do śniadania czy jako przekąska w zabieganym dniu bywa zbawienna.
Przepis na chleb
Składniki :
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru lub miodu
400 ml wody( w celu poprawienia konsystencji można dodać więcej)
600 g suche produkty łącznie
W tym:
400 g mąki orkiszowej typu 630
50-70 g mąki żytniej
40 g (około 2 garści) płatków owsianych
30g otrąb orkiszowych lub owsianych
40 g zmielonego lnu
2 łyżeczki soli
20 ml dowolnego oleju ( np. słonecznikowego, oliwy z oliwek)
Wykonanie :
Drożdże mieszamy z cukrem lub miodem w 100 ml letniej wody. Zostawiamy na około 5-10 min.
W misce mieszamy suche produkty (łącznie około 600 g). Baza to mąka orkiszowa typ 630 (jeśli wolimy puszty chleb), następnie dodajemy mąkę żytnią, która odpowiada za odrobinę wilgoci. Reszta według przepisu lub fantazji. Możemy dodać ulubione ziarna lub inne rodzaje mąk np. konopną, kasztanową, z płaskurki itd.
Do miski z suchymi produktami dodajemy zaczyn z drożdży, resztę letniej wody (jeśli użyliśmy do zaczynu 100 ml, to dodajemy pozostałe 300 ml), olej i sól.
Kolejnym etapem jest wyrabianie ciasta. Jeśli będzie za twarde, możemy dolać jeszcze trochę wody. Należy robić to stopniowo, aby ciasto nie było zbyt wilgotne. Idealna konsystencja powinna być lekko kleista, musimy jednak zwrócić uwagę, by nie przywarła do miski.
Jednym z ostatnich kroków jest przełożenie ciasta do miski wysmarowanej olejem, następnie przykrycie jej ścierką i odstawienie na 30 – 45 min, aż ciasto wyrośnie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do foremki i możemy według własnego uznania posypać ulubionymi ziarnami np. czarnuszką, słonecznikiem , dynią itd..
Chleb pieczemy 60 minut.
Następnie wyciągamy bochenek z piekarnika oraz foremki i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego <3