napisz lub zadzwoń do mnie, by umówić się na wizytę
zapraszam również na moje profile społecznościowe
Gabinety lekarskie
ul. Daszyńskiego 28
44-100 Gliwice
Preveneo
ul. Różana 15/1
40-045 Katowice
Pragnę zaznaczyć na wstępie, że czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną, dlatego można go samemu wyhodować w ogródku, albo kupić z kontrolowanych upraw
Dobroczynne właściwości czosnku można by wymieniać bez końca, ale najważniejsze z nich to: działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze, antynowotworowe, antymiażdżycowe, obniżające ciśnienie.
Do tego zawiera dużo witaminy C i bardzo nam potrzebną siarkę … Ah!
Jak go wykorzystać ?
Najlepiej w potrawach bez obróbki termicznej, żeby zachował wszystkie właściwości prozdrowotne - np.: w formie pesto lub pasty. Takie pesto można dodać do kaszy, makaronu, komosy ryżowej lub zjeść na grzance ze zdrowego chleba
I pamiętajcie - myjcie go dokładnie - najlepiej użyjcie ozonatora z wodą do żywności lub namoczcie w wodzie z dodatkiem sody lub octu
.
Dlaczego to tak ważne ?
Ponieważ jedząc wszelkie surowe produkty należy zachować szczególną ostrożność. Na ich powierzchni bardzo często znajdują się bakterie, pasożyty i ich jaja
Tacy goście w naszym organizmie mogą okazać się bardzo niebezpieczni, ponieważ nie każdy z nas może pochwalić się odpowiednio zakwaszonym żołądkiem i ogólnie prawidłowo funkcjonującym układem pokarmowym, który przyczyniłby się do odpowiedniego strawienia i wydalenia pasożyta
Warto korzystać z darów natury, ale z głową
Przepis:
Składniki:
– 3 duże pęczki czosnku niedźwiedziego (bardzo dobrze umyte) około 400 g
-70 g płatków migdałów lub obranych migdałów – 80 g orzechów włoskich – 70 ml oliwy z oliwek
-1 duża łyżka masła Ghee lub klarowanego
– 2-3 łyżki soku z cytryny – sól 1/2 łyżeczki
-pieprz do smaku
*Do przygotowania domowego pesto można również wykorzystać liście rzodkiewki lub szpinaku
Wykonanie
Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki, orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, potem zalewamy na minutę wrzątkiem i wylewamy wodę (w celu pozbycia się wszelkich możliwych pleśni). Wszystkie składniki razem z masłem, olejem, przyprawami i sokiem z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przechowujemy w lodówce w słoiku.