Czosnek niedźwiedzi - Cud natury

Pragnę zaznaczyć na wstępie,  że  czosnek niedźwiedzi  jest pod ochroną, dlatego można go samemu wyhodować  w ogródku, albo kupić z kontrolowanych upraw

Dobroczynne właściwości czosnku  można by wymieniać bez końca, ale najważniejsze z nich to: działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze, antynowotworowe, antymiażdżycowe, obniżające ciśnienie.

Do tego zawiera dużo witaminy C i bardzo nam potrzebną siarkę … Ah!

Jak go wykorzystać ?

Najlepiej w potrawach bez obróbki termicznej, żeby zachował wszystkie właściwości prozdrowotne - np.:  w formie pesto lub pasty. Takie pesto można dodać do kaszy, makaronu, komosy ryżowej lub zjeść na grzance ze zdrowego chleba

I pamiętajcie - myjcie go dokładnie - najlepiej użyjcie ozonatora  z wodą do żywności lub namoczcie w wodzie z dodatkiem sody lub octu

.

Dlaczego to tak ważne ?

Ponieważ  jedząc wszelkie  surowe produkty należy  zachować szczególną ostrożność. Na ich powierzchni bardzo często znajdują się  bakterie, pasożyty i ich jaja  

Tacy goście w naszym organizmie mogą okazać się bardzo niebezpieczni, ponieważ nie każdy z nas może pochwalić się odpowiednio zakwaszonym żołądkiem i ogólnie prawidłowo funkcjonującym  układem pokarmowym, który przyczyniłby się do odpowiedniego strawienia i wydalenia pasożyta

Warto korzystać z darów natury, ale z głową

Przepis:

Składniki:

– 3 duże pęczki czosnku niedźwiedziego (bardzo dobrze umyte) około 400 g

-70 g płatków migdałów lub obranych migdałów
– 80 g orzechów włoskich 
– 70 ml oliwy z oliwek

-1 duża łyżka masła Ghee lub klarowanego

– 2-3 łyżki soku z cytryny 
– sól 1/2 łyżeczki

-pieprz  do smaku

*Do przygotowania domowego  pesto można również wykorzystać  liście rzodkiewki  lub szpinaku

Wykonanie

Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki, orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, potem zalewamy na minutę  wrzątkiem i wylewamy wodę  (w celu pozbycia się wszelkich możliwych pleśni). Wszystkie składniki razem z masłem, olejem, przyprawami i sokiem z cytryny umieszczamy w blenderze  i miksujemy. Przechowujemy w lodówce w słoiku.

#odzywianieaniejedzenie